15 Ocak 2023

"Onur, Özgürlük, Anavatan"

Toplum Gazetesi/ALMANYA, 15 Ocak 2023

Resmî açıklamalara göre Almanya'da yaklaşık binin üzerinde üniversitesi öğrenci derneği var. Bunlardan yüz yirmisi "tehlikeli". Alman üniversite öğrencilerinin 19. yüzyılın sonunda kurduğu ve ömür boyu üye kaldığı bu derneklerin toplam 157 bin üyesi var! Bu derneklerin içinde yüz kırkı sadece tutucu değil, aşırı sağcı da. Üye sayıları 20 bin.

Adolf Hitler'in 9 Kasım 1923 günü hükümeti devirmek amacıyla Münih'te düzenlediği başarısız darbede başrolü oynamış olan tutucu öğrenci dernekleri içinde o yıllarda NSDAP sempatizanı çok üye vardı. Bunlardan ikisi, Hitler'e çok yakın kişilerden, ilerde SS komutanlığına getirilen Himmler (Apollo Münih) ile Treblinka ölüm kampının komutanı olan Eberl (Germania İnnsbruck) idi.

Bu dernekler Nazi döneminde üye sayılarını kimi kentte ikiye katlamıştı. Günümüzde çoğunlukla üniversitelerde yuvalanmışlar. Sadece Köln üniversitesinde tutucu ve sağcı 30 derneğin faaliyette olduğu biliniyor. Nedeni çok basit. Öğretileri için "işe yarar" gençlerin en bol olduğu kaynak tabii ki üniversiteler! Onları kendilerine çekmek için de kurdukları öğrenci yurtları en mükemmel "tuzak"...

"Acemi Öğrenciye Kucak Açıyorlar"

Her öğretim yılında devletin üniversite yurtlarının yetersizliğinden on binlerce öğrenci açıkta. Bu gençler ya ailelerinin yanında kalmak ya özel odalar kiralamak ya da bu gibi derneklerin yurtlarına sığınmak zorunda. Tanışımız olan Hırvatistanlı bir aile birkaç öncesine kadar böyle bir öğrenci yurdunda görev yapmıştı. Karı-koca bina ve oda temizliğinden, tüm alışverişe kadar çok şeyden sorumluydu. Tanış anlatmıştı: "Buradaki ağabeyler acemi öğrenciye hemen kucak açarlar. Rahat bir yaşamı olsun, ortama alışsın diye çok çaba gösterirler." Genç öğrenci iki sömestr sonra - tabii işlerine yarayan biri ise - aralarına alınırmış. Önemli olan bu kişinin saygı, namus ve şeref gibi idealleri kabullenmesi... İkinci yılın sonunda, dördüncü sömestrin ardından, işe yarayan (!) bu öğrenci kesin kabul görür. Çünkü o artık düzenin tüm kurallarını benimsemiştir, derneğin bir üyesidir.

Ve bu üyeliği ömür boyudur! Stuttgart'ın yamaçlarındaki kimi tarihi, paha biçilmez değerde villa, apartman bu derneklerin malı. Her yıl sadece üye aidatlarından 200 bin Avro bir araya geliyor. Bu derneklerin, varlıklı yaşlı üyelerin parasal desteği olmadan ayakta duramayacağı biliniyor. "Alman Üniversite Öğrencileri Birliği" Almanya'daki ve Avusturya'daki üniversite öğrencileri derneklerinin 1881 yılında kurulmuş ortak birliği. Bu yapılaşma bir yerde loncayı da andırıyor.

İlk adımlarının daha 1815'de Jena'da atılmış olduğu arşivlerde yazıyor. Almanya'nın değişik eyaletlerindeki Anayasayı Koruma Örgütleri bu dernekleri izliyor. Sosyal bilimci Dietrich Heither‘in bu öğrenci dernekleri üzerine kapsamlı çalışmaları ve yayınları var. Ona göre Alman Üniversite Öğrencileri Birliği bir nasyonal sosyalizm öğretisi olan "Kan ve Toprak" görüşüne yakın bir kuruluş. Heiter bu derneklere üye üniversite öğrencilerinin kendilerini toplumun ‘elit düşünürleri' olarak kabul ettiğini söylüyor.

Heiter: "Bu uzun aşamada toplum için tehlikeli bir gelişme!" diyor. Buyruğa uymak ve otoriter bir dünya görüşüne inanmak zorundalar. Heiter şöyle devam ediyor: "Şunu kabullenmeliyiz, bu derneklerin çoğu üyesi yaşamlarında destek arayan zavallı genç bireyler!" Kendilerini çoğunlukla Almanya Hristiyan Demokrat Birliği ve Almanya İçin Alternatif Partisi'ne yakın hissediyorlar.

Aşırı Sağcı Ve Irkçı

Baden-Württemberg Eyaleti Antisemitizm Sorumlusu Dr. Michael Blume birkaç yıl önce dpa haber ajansına yaptığı açıklamada "onur, özgürlük, anavatan" sloganından yola çıkan tutucu öğrenci derneklerinin tehlikesine dikkati çekerken resmi makamların çok daha sert davranması gerektiğini söylemiş, özellikle şuna da dikkati çekmişti: "Bu tehlikeli insanların değişik yolları deneyerek ve kişisel ilişkilerden yararlanarak devlet yönetimine kadar girmesi, özellikle polisteki ve yargıdaki bağlantıları engellenmelidir…" Dr. Blume, Alman Üniversite Öğrencileri Birliği'nin çatısı altında toplananların aşırı sağcı, ırkçı ve Yahudi karşıtı olduğunun üzerinde de durmuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder