17 Temmuz 2022

Maserati'ler, Lamborghini'ler, Ferrari'ler

Toplum, 17 Temmuz 2022

Saat gecenin ikisi. Başka zaman olsa çoktan uykudayız, fakat bu gece bir dost eğlentisinden dönüyoruz. Yarın sabah biraz geç kalksak da pek önemli değil. Yolumuz kent merkezindeki Theodor Heuss Bulvarı‘ndan geçiyor. Sadece beş yüz metrelik altı şeritli geniş bulvar cumayı cumartesiye bağlayan bu gece tam bir "ana baba günü!" Bugünlerde havalar çok sıcak Stuttgart'ta. Şu anda 24 derece! Yaz gecelerinin tadını çıkarmak isteyen insanlar sokaklara, alanlara dökülmüş. Geniş kaldırımlarda kızlı-erkekli genç grupları hava atıyor. Bulvarın iki yanında son on, on beş yılda peş peşe açılan sosyetik, kibar, lüks barlar adam almıyor. Havanın güzel olmasından yararlanıp dışarıya da masalar atılmış! Suite 212, T-O 12, BarBee, Barcode, Muttermilch, L'Oasis, Rohbau, Sausalitos ağzına kadar dolu. Çoğu insan içerde ve dışarda, ellerinde rengârenk içkiler ayakta. Turistlerin ve hafta sonlarında da çevre kentlerden gelenlerin uğramadan edemediği "barlar bulvarı"nda neşe gecenin ikisinde dorukta!

Çevredeki tiyatro ve sinemalardan çıkanların çoğu da eve gitmeden önce burada bir kadeh atmadan edemiyor! Korona yıllarını stresle geçiren gençlik haftanın bir gecesi de olsa dostlarıyla, tanışlarıyla Theo‘da bir araya geliyor. Bir şeyler atıştırıp çene çalmak, değişik kokteylerin tadına bakmak veya milli içki birayı yudumlamak, kalkıp dans etmek, yeni tanışlar edinmek, düşlere dalmak istiyor; kısacası tek istekleri mutlu olmak olanlar Theodor Heuss Bulvarı'na akın ediyor. Önümüzdeki aylar Avrupa'ya, Almanya‘ya neler getirecek, kimse bilmiyor, gençlik kimseye güvenemiyor.

Maserati'ler, Lamborghini'ler, Ferrari'ler

Diskjokeylerin çoğunlukla elektro, dance, house, pop, black müzik türlerini yeğlediği kulüp ve barlarda bir tanışını arayan, başka bir müzik dinlemek veya değişik bir içki isteyen "hopping" yapıyor. Bardan bara gidiyor. Görmek ve görünmek isteyenler için Theodor Heuss Bulvarı hafta sonları en uygun mekân! Buraya kadar gelip de şık barlardan, müzikli kulüplerden içeri adımını atmayanlar, alkollü içki içmeyenler de var. Onlar otomobilli fiyakalılar! Altlarında çoğu zaman kent cadde ve sokaklarında rastlamayacağınız, belki de bütün haftayı garajlarında geçiren lüks araçlar...

Tabii bunlar sadece Stuttgart yapımı Porsche veya Mercedes değil. 400-500 beygir gücünde, güzel havada üstü açılan Maserati'lere, Lamborghini'lere, Ferrari'lere hayransanız bir hafta sonu Theodor Heuss Bulvarı'na uğrayın! Cuma ve Cumartesi akşamları, geceleri çoğu lüksün lüksü araçların direksiyonlarında kelli felli, varlıklı beyler oturmuyor. Sürücüler, otomobilin kontak anahtarını kimden almış olduğu bilinmeyen, hava atanlar. Çoğunlukla jöleli veya briyantinli saçlar jilet gibi, ön ve üst kısımları uzun, yanlar ise kısa, boyunlarında altın zincirler, kulaklarında küpeler, bir elleri direksiyonda, hava atan genç tipler. Bunların bütün işi gücü, trafik tıkanmış da olsa gaza basıp gürültü yapmak, birkaç yüz metre sonra dönmek, tekrar ve tekrar aynı barların, kulüplerin önünden geçmek! Son yıllarda kent belediyesi aldığı bazı önlemlerle hafta sonlarında bu karmaşaya engel olmaya çalıyor. Bulvarın ortasına radarlar diktiler, ani trafik kontrolleri yapılıyor, hız sınırı gece saat 22'en sonra 30 kilometreye düşürüldü. Stuttgart Trafik Müdürlüğü'nden aldığım bilgiye göre 2021 yılında Theodor Heuss Bulvarı'nda 64.461 sürücü radara yakalanmış. Rekor saatte 196 km'ye ulaşan bir gençte! Motor performansı artırılmış 80-100 bin Avro‘luk aracıyla drift yapanlar ise artık pek görülmüyor.

Vergi artış oranı % 836,3

Ellerinde alkollü içecekler binlerce insanın eğlendiği bulvarda tek kör kütük sarhoşa rastlamadık. Saat ikiyi çoktan geçmiş. Biz bu gece artık içki içmeye niyetli değiliz. Theodor Heuss bulvarının geniş kaldırımlarını da yeterince arşınladık. Rotebühl alanındaki taksi durağına doğru yürürken şunları düşünmeden edemiyoruz: Türkiye'de alkollü içkiye yakın geçmişte son 90 yılın en büyük zamları yapıldı. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) sürekli katlanıyor! Geçenlerde dikkatimi çekmişti: Türkiye'de alkollü içecekler üzerinden iki temel vergi alınıyor. 2010 yılında bir litre rakıda 51.48 lira olan ÖTV tutarı 2022 yılında tarihinde 481,98 liraya çıkmış. Sizin anlayacağınız 12 yılda vergi artış oranı yüzde 836,3 olmuş! Ürkütücü. Benim bildiğim her insan dostlarıyla bir araya gelip yemek yiyip sohbet etmek, keyiflenmek ister! Türkiye Tekel Bayiler Platformu birkaç gün önce açıklama yaptı, yeni zamların eli kulağındaymış! İçkiye zam üzerine zam yaparak insanların içmekten vazgeçeceğini sanmanın doğru olmadığını, bunun sadece kaçak içki imalatını ve ülkeye kaçak içki sokulmasını arttıracağını kavrayan Almanya'da ise eyalet hükümetleri içki vergisini zamanla kaldırdılar. İdeolojik şok içki zamlarına Almanya'da kesinlikle rastlanmıyor...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder