5 Mayıs 2013

Tom amcanın kulübesi...

Cumhuriyet, 05.05.2013
STUTTGART
AHMET ARPAD 

Stuttgart'ın bahçe içindeki evleriyle ünlü şirin Sonnenberg semtindeyiz. "Hello! How are you? What can I do for you?" İri yarı, şişman, ak sakallı adam bu sözlerle karşılıyor kapıdan girenleri. Onlar da ona İngilizce yanıt veriyor. Müşteriyle dükkân sahibi arasındaki konuşma çoğu kez İngilizce devam ediyor. Çünkü buraya her gelen İngilizce biliyor. Şikagolu Tom Müller küçük dükkânında kitap satıyor. Hepsi de İngilizce... Vitrinler beyaz kartonlarla kapalı olduğundan içersi dışardan görğnmüyor. Kapının üzerindeki küçük tabelada "Books" yazıyor. Ak sakallı Tom vitrini örten kartonlardan birine de iri harflerle "All books only 1 Euro" yazmış. Rafları dolduran İngilizce kitapların tümü de second hand, hatta içerinde third hand olanlar da var! Tom'a gelenler İngilizce kitap okumak isteyen Almanlarla, Stuttgart ve çevresinde yaşayan Amerikalılar, İngilizler, Avustralyalılar, Kanadalılar... Kapıdan adımını atanı selâmladıktan sonra hemen soruyor: "Which books are you looking for?"

Şikagolu Tom daha ilkokula başlamadan okumasını öğrenmiş. İlkokulun üçüncü sınıfında babasının kütüphanesindeki eski kitapları okul bahçesine kurduğu masaya dizmiş ve üç, beş cent karşılığı arkadaşlarına ödünç vermeye başlamış. Kazancıyla da kendine yeni kitaplar satın almış. Tom Müller 1960'lı yıllarda Stuttgart'aki Amerikan üssüne asker olarak gelmiş. Ancak görevi bittikten sonra yurduna dönmemiş ve Cannstatt semtindeki Amerikan hastanesinde elektrikçi olarak yaşamını sürdürmüş. O yıllarda bir kadına aşık olunca da temelli bu ülkede kalmaya karar vermiş. Müller bugün 76 yaşında. Çocukluğundan bu yana hep bir kitap kurdu kalmış! Kitap almış, kitap toplamış, eline ne geçerse okumuş ve hiç birini kaldırıp atmamış, yetmiş yıl boyunca biriktirmiş. Polisiye romanlar, aşk romanları, mesleki kitaplar ve de Comics... Bazı raflarda çocuk kitapları da var; onları parasız veriyor. Bundan otuz yıl öncesine kadar elindeki kitapları, her cumartesi günü kent göbeğinde açılan eski eşya pazarında satmış. Ancak oradaki tezgâhı küçük gelmeye başlayınca şans yardım etmiş, bir gün ekmek alırken sohbet ettiği zengin ve yaşlı bir kadın o günlerde boş duran bu küçük dükkânı Tom Müller'e kiralamayı önermiş... Dükkândan çok büyük bir kulübe. Her taraf kitap dolu. Tam bir daraşmalık. Tavana kadar yükselen raflar arasında bir metre mesafe yok. Söylediğine göre 20 bin İngilizce kitap raflarda.. Bir 20 bin de sağda solda duran muz kartonlarında! Bir raf boydan boya Agatha Christie. Yerdeki sandık da, üzerinde yazdığına göre yine bu polisiye kraliçesinin romanlarıyla dolu...

Az önce dükkâna girmiş olan yaşlı bir kadınla sohbet eden Müller müşterisinin onlarca yıldır her cumartesi uğradığını anlatıyor. İngiliz kadın gençliğinden bu yana hep Stuttgart'ta yaşamış. "Burada rafları karıştırıyorum, hoşuma gidenleri alıp, eve götürüyorum," diyor. Kimi zaman evde duran, artık okumadığı eski kitapları da getirip, Müller'e karşılıksız veriyormuş. Yaşlı adam kısa süre önce Afrika'ya eski bisikletler ve kullanılmış gözlük çerçeveleri yollayan bir dernekle anlaşmış, bugünlerde kocaman bir karton kitap hazırlaması gerekiyormuş. Yaşlı İngiliz kadın elinde dört kitap tutuyor. Tom'a beş Avro uzatıyor ve: "That's right, thank you, so long," deyip, dükkânı terk ediyor. Kapının hemen yanında duran bir kartonun üzerinde "Sex Books" yazıyor. İçinde incecik, renkli küçük dergiler var. "My Gigolo", "Sensual Ambitions" yazıyor en üstekilerin kapağında. Yaşlı adamın anlattığına göre bir kadın getirip bırakmış Amerika'da 1950'li ve 1960'lı yıllarda sevilerek okunan bu küçük pornografik dergileri. Kadın babasının ölümünden sonra tavanarasında keşfetmiş kartonu. Günümüzde Tom amcanın kulübesine gelip, onları 1 Avro'ya alanlar çoğunlukla genç kızlarmış!

www.ahmet-arpad.de

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder