31 Mart 2013

'Biri yer, biri bakar, ...'

Cumhuriyet 31.03.2013 
STUTTGART
AHMET ARPAD


Dünyanın en zengin insanları İsviçre'de yaşıyor! Onları Japonlarla Amerikalılar takip ediyor. İsrail'de yaşayanlar "Allianz Küresel Varlık Raporu" listesinde onuncu sırada, AB'nin lokomotifi Almanlar on altıncı sırada! İsviçre'de her kişi 138 bin Avro servete sahip. Almanya'da ise kişi başına 39 bin Avro düşüyor! Bu demektir ki Almanlar komşularına göre çok "fakir"... Bazı Almanların servetlerini İsviçre'deki kara hesaplara depolamasının nedenlerinden biri de bu olabilir? Almanya sadece on altıncı sırada gelmiyor, ülke şu sıra 2 trilyon Avro borçlu! Sizin anlayacağınız her Alman vatandaşının; yıllardır yaşayanın da, şu anda doğanın da 26 bin Avro borcu var! Fakat Almanya'da doğumlar da geriliyor. Daha doğrusu "saf kan" Almanlar azalırken, "saf kan" Alman olmayanlar artıyor. Tabii ülkenin borcu da gittikçe daha çok bu yabancıların sırtına yükleniyor... Verilere göre gittikçe daha az evlenen, tek başına yaşayan, evlense de üç çocuk yerine tek çocuk yapan Almanlar çoğunlukta!

Federal Çalışma Bakanlığı'nın birkaç ay önce itiraf ettiğine göre zenginle fakir arasındaki uçurum gittikçe büyüyüp derinleşiyor. Bunun nedenlerinden biri de orta direğin yavaş yavaş çökmesi. Açıklamalara göre bu çökme 90'lı yılların ortalarında başladı. Şu anda toplam nüfusun yüzde 58'i bu orta direği oluşturuyor. Günümüz Almanyası'nda toplam nüfusun serveti on trilyon Avro olarak açıklandı. Ancak nüfusun yüzde 10'unun bu servetin yüzde 53'üne sahip olduğu da başka bir gerçek! On yıl önce aynı yüzde 10 toplam servetin yüzde 48'ine sahipti! Demek ki zengin olan 2007-2008 yıllarındaki küresel ekonomik krizde bile servetine servet katabilmiş... İşte tehlike burada başlıyor; gelir dağılımının adaletsizleşmesi insanların ekonomik gücünü zayıflatıyor, sosyal dayanışmayı tehlikeye sokuyor ve bunların sonucunda da ülkede politik istikrarsızlık tehlikesi artıyor. Gelir dağılımındaki eşitsizliğin nedenlerinden biri de, üst düzey görevlerde bulunanların maaşlarına yapılan zam oranının, alt düzeydeki meslek sahiplerine yapılan zam oranının çok üstünde olması. Ülke genelinde 2012'de işçi maaşlarına yüzde 2.9 zam yapıldı. Aynı süreçte elektrik ve gaza yüzde 3.6 zam geldi. Gıda maddeleri yüzde 4.4 ve giyim eşyaları yüzde 4.7 pahalılandı. En yüksek zammı da yüzde 9.9 ile meyve ve sebze yaşadı! En az zamma gelince, onu da her zamanki gibi yüzde 2.1 ile emekliler aldı! Bunlar Alman hükümetinin birkaç ay önce sunduğu "Fakirlik ve Zenginlik Raporu"nda açıklanan veriler. Şampanya satışları 2012 yılında yüzde 3.5 artmış! Bunun yanı sıra sadece dünya markaları Mercedes, BMW, Porsche cirosunu arttırmadı; Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü'ne göre silah şirketleri de aynı başarıya ulaştı... Bu arada şunu da anımsatmadan geçmeyelim: Berlin hükümeti 1991'den bu yana her yıl "devlet yardımı" adı altında vatandaşlarından özel bir vergi alıyor. Şu güne kadar toplam 250 milyar Avro'luk bu özel vergiyle ülkenin "fakir" doğusu desteklendi. Yine de işsizlik doğuda yüzde 20'nin altına düşmüyor. Doğu insanlarının yüzde 68'i geleceğe kötümser bakıyor, yüzde 50'si de şu sıra demokrasinin toplum sorunlarını çözmeye yeterli olmadığı inancında! Almanya'nın batısında artık demokrasiye inanmayanların oranı ise yüzde 30. Avrupa Komisyonu'nun 27 ülkede yaptığı araştırmaya göre Avrupa'da geleceğe kötümser bakan toplumların başını yüzde altmış sekiz ile Almanlar çekiyor.

Gelelim bizimkilerin durumuna. Almanya Türklerinin yarısı fakirlik sınırının altında yaşıyor. Geri kalanı da orta direğin alt sıralarında top koşturuyor!

www.ahmet-arpad.de

2 yorum:

  1. Sn. Arpad, Almanya hakkında verdiğiniz bilgiler çok ilginç İlginç olduğu kadar şaşırtıcı. 2 trilyon avro borç Almanya için de yüksek olmalı. Ama, bu ülke hala AB'nin lokomotifi ve krizden en az etkilenen ( hatta etkilenmeyen !) ülkesi. Yazınızda otomobil üretimindeki sorunlardan bahsederken Porche'nin de 2012 yılında ciro artışı sağlayamadığını belirtmişsiniz. Ancak, 4 Mart 2013 tarihli Milliyet gazetesinde yer alan '' Çalışanlarına para dağıttı '' başlıklı haberde temizlikçisinden mühendisine kadar 8500 çalışanının her birine 7600 avro ikramiye verildiği yazılıyor. Satışlar da artmış ! "Sizse Porche'de de işlerin iyiye gitmediğini belirtiyorsunuz. Aydınlatırsanız çok svinirim. Saygılarımla / Celal Kartal

    YanıtlaSil
  2. Sayın Celal Kartal,
    geç yanıt verdiğim için kusuruma bakmayn. Ben
    "Bunun yanı sıra sadece dünya markaları Mercedes,
    BMW, Porsche cirosunu arttırmadı; Stockholm Barış
    Araştırmaları Enstitüsü'ne göre silah şirketleri de aynı başarıya ulaştı..."
    cümlesiyle Porsche ve diğerlerinin cirolarını artırmış olduğunu belirtiyorum.
    Selâmlar.
    Ahmet Arpad

    YanıtlaSil