6 Ağustos 2023

"Silah Lobisi Çok Güçlü"

Toplum24 / ALMANYA, 6 Ağustos 2023

Ahmet ARPAD

Küçük lokantanın ıhlamur ağaçları altındaki bahçesi dolu. İki garson kız koşuşturuyor. Et, balık, patates, hamur işi, soslar dolu tabaklar gidiyor masalara. Çoğu müşteri şarap içiyor. Masaya gelen garson kız aşçıbaşının bugün özel olarak yapmış olduğu haşlanmış sığır bifteğini öneriyor. Yanında patatesle havuç var. Biz tabii bu tipik Avusturya yemeğini yeğliyoruz. Et ağızda dağılıyor.

Az sonra yörenin taze çileğinin yanında kaymaklı İtalyan dondurmasını kaşıklarken kalabalık, gürültücü bir grup bahçeye giriyor. Ellerinde kılıflara sokulmuş tüfekler var. Yakındaki atıcılık kulübünün üyeleri olmalı. Uzun bir masaya oturup şaraplarını ısmarlıyorlar. Kahkahaların ardı ardası kesilmiyor.

Biraz öfkeyle bakanlar oluyor. Keyifleri kaçmış gibi. Bizi öğle yemeğine davet etmiş olan tanışımız: "Haydi kalkalım”, diyor. Kahvemizi Waldenstein kalesinin terasında içeceğiz. Neredeyse otuz yıldır Rems ovasında yaşayan, Mercedes'ten emekli tanış, yörede bol sayıda görülen atıcılık kulüplerinden hoşlanmadığını söylüyor.

Komşu kavgası ve cinayet

Langweid Augsburg yakınlarında bir köy. Burada yaşam sakin. Daha doğrusu bir hafta öncesine kadar sakindi! Komşular arasındaki bir kavganın sonunda 64 yaşındaki bir silah meraklısı 3 kişiyi öldürdü, 2 kişiyi de yaraladı. Katil yerel avcılık ve atıcılık kulübüne üye. Değişik silahlara sahip, silah ruhsatı elinde! Cinayetin ardından kaçan adamı yakalayan polis otomobilinde ve evinde bulduğu tüm silahlara el koydu.

Augsburg'daki bu çok üzücü olayın ardından Almanya'da yine silah karşıtı sesler yükseldi. Bunlardan biri de 2009 yılında "Spor silahları cinayet silahları!” adlı girişimi kuran Roman Grafe. "Bu silahların öldürücü riski büyük, denetlenmesi bugünkü yasalarla hemen hemen olanak dışı!” diyor Grafe. "Çünkü yasalarımız çok gevşek!” Almanya'daki Augsburg benzeri şu cinayetlere de dikkatleri çekti:

Erfurt (2002), Winnenden (2009), Hanau (2020) ve Hamburg (2023). Grafe'nin bu çıkışına ilk tepki derneklere kayıtlı yetmiş bin avcının olduğu Bavyera'dan geldi. Eyalet İçişleri Bakanı Joachim Hermann: "Silah taşıma yasamız yeterlidir”, dedi. "Değişmesi söz konusu değildir.” Bavyera'da 470 bin kişi de 4600 atıcılık kulübüne üye!

Yasa nedense değiştirilemiyor

On yedi yaşındaki öğrenci Tim K.'nın 2009 yılında Stuttgart yakınındaki Winnenden'de yerel atıcılık kulübüne üye babasının dolabından tüfeğini çalarak nefret ettiği (!) okulunda on altı kişiyi öldürmesinin ardından sadece bu yörede 6500 silah sahibinin üzerine yirmi beş bin silahın kayıtlı olduğu ortaya çıkmıştı. Almanya'da on beş bin atıcılık kulübüne üye bir buçuk milyon kişiden üç bin beş yüzü kadınmış! Ruhsatlı silahların sayısı da tam on milyon.

Bunlara üç yüz elli bin avcıyı da eklemek gerek! 2009'daki Winnenden olayının ardından Alman hükümeti çıkarmaya çalıştığı yeni bir yasayla silah alım ve kullanımıyla atıcılık sporu yapanların silahlarını evlerinde muhafaza etmelerini zorlaştırmak istemişti.

Ancak yasa önerisi ne atıcılık kulübü üyelerini ne de Tim K.'nın öldürmüş olduğu on altı gencin ana babasını memnun etmişti. İnsanlar o günlerde:

"Hiçbir şey değişmez", demişti. Haklı çıkmışlardı, çünkü ülkede silah lobisi çok güçlü! Unutmamak gerek, on milyon ruhsatlı silahın yanı sıra yirmi milyon da ruhsatsız silahın evlerde saklandığı tahmin edilen Almanya dünyada ABD ile Rusya'nın ardından silah ihraç eden üçüncü büyük ülke! Satışlarını son beş yılda yüzde yetmiş arttıran Alman silah endüstrisi Haber Ajansı dpa'nın bildirdiğine göre Türkiye'ye geçen yıl 344,6 milyon Avro karşılığında silah satmış. Tüm dünyaya 2022 yılında ihraç ettiği silahlar karşılığında kasasına 8,35 milyar Avro girmiş.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir'in bir hafta önce yaptığı açıklamaya göre de Türkiye 2022 yılında 4,4 milyar dolar karşılığında silah ve cephane ihraç etmiş. 2023 yılının beklentisi altı milyar dolar!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder