29 Ağustos 2021

Adolf H.'nın Kartal Yuvası

Toplum Gazetesi, Almanya, 29 Ağustos 2021

Yükseklik neredeyse 2000 metre. İnanılmaz bir manzara, dimdik yükselen yamaçlar silme çam ormanları ile kaplı, aşağılarda, kayaların derinliğinde gölün yemyeşil suları, Königsee'ye akan pırıl pırıl dereler. Çok ötelerde Salzburg, ufukta Alp dorukları... Führer'in çayevinden seyrediyor insanlar bu doğa harikasını. Uçurumun bağrına sipsivri bir çıkıntı gibi saplanan terasta bir zamanlar Adolf H., yanında Eva'sı keyif çatıp çayını yudumlarken kafasından yeni 'kötülükler' geçiriyordu.

Alplerdeki bu 'kartal yuvası' ona Nasyonal Sosyalist parti yönetiminin 50. doğum günü armağanı! Adolf H.'nın en güvendiği bakanlardan biri olan, savaş son günlerinde, 1 Mayıs 1945'de ortan kaybolan ve cesedi 8 Aralık 1972 günü Berlin'deki Lehrter tren istasyonu yakınlarında yol inşaatında bulunmuş Martin Bormann'ın sadece 13 ayda inşa ettirdiği, yaklaşık 150 metrelik dik bir kayanın sivri tepesine kondurduğu bir yapı. Tam bir kartal yuvası. Ulaşmak küçük bir macera. Önce kayalara oyulmuş, abajurlarla aydınlatılmış 124 metrelik bir tünelde ilerliyorsunuz. Sonra, tavanından sallanan kocaman bir avizenin, duvarlarındaki kollu şamdanları pırıl pırıl aydınlattığı, içi tamamen pirinç levhalarla kaplı kırk yedi kişilik asansörle kayaların içinden 124 metre yükseliyorsunuz, sadece 41 saniyede.

"Belgeler Merkezi"
Ziyaret sonrasında tünel çıkışında bekleyen özel otobüsler insanları tekrar Berchtesagaden'e indiriyor. Buraya ulaşan yol özel araçlara kapalı. Sık sık çam ormanları arasından geçen, bir tarafı uçurum yol çok dik ve daracık. Manzara olağanüstü. 1939'da tamamı kayalara oyulan 6,5 kilometrelik bu yolu da Bormann açtırtmış. Otobüs ardı ardına tünelleri geçerek 1100 metreye iniyor. Yolcular buradan sonra kendi özel araçlarıyla, ya da başka bir otobüsle yollarına devam ediyor. Fakat daha önce görecek başka şeyler var. Az yukarda, bir düzlükte beş yıldızlı bir otel, biraz ötede "Belgeler Merkezi", az aşağıda kocaman bir yapının temel taşları, duvar yıkıntıları... Adolf H.'nın, Berlin ve Wolfschanze'den sonraki, Alp dorukları karşısında çılgınca planlarını yaptığı, Amerikalıların 1945 Nisanında bombaladığı üçüncü karargahı Berghof'tan arta kalanlar.

Almanya-Avusturya sınırındaki Berchtesgaden'e gelenler Obersalzberg tepesine de çıkıyor.. Buralarda hâlâ Adolf H.'dan bir şeyler arıyorlar. Nazi subaylarının konakladığı Hoher Göll misafirhanesinin temelleri üzerine 1996'da oturtulmuş olan "Nasyonal Sosyalist Belgeler Merkezi"nde geçmişi yaşıyorlar. Hitler'in bu yörede, 'bay Wolf' takma adıyla geçirdiği 1920'li yıllardan Berlin sığınağında intiharına kadar uzanan korkunç yaşamına dönüyorlar. Martin Bormann'ın 1943'de tepenin altına oydurduğu beş kilometrelik tünellere ve dehlizlere adım atıyorlar. Zengin olanları, Bavyera Eyaleti'nin 50 milyon Euro harcayarak 100 dönümlük araziye kondurduğu lüks otelde konaklıyor.

Amerikan ordusu askerlerinin elli yıl boyunca tatil yaptığı, Adolf H.'nın Berghof karargahına sadece 150 metre uzaktaki Göring villası Platterhof'un yerine inşa edilmiş bu yuvarlak yapı dev bir uçan daireyi andırıyor. Zenginler, kocaman pencereli odalarından dumanlı Alp doruklarını seyredip, düşlere dalıyor.

Aşağılarda, durgun suları yeşil, beyaz, mavi Königsee. Üzerinde küme küme küçük bulutlar, ötelerde sivri kayalara yükselen kartallar....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder