24 Şubat 2013

Adolf'un yazı masası, Eva'nın kol saati...

Cumhuriyet 24.02.2013 
STUTTGART
AHMET ARPAD


İkinci Dünya Savaşı'nın bitiminden bugüne 68 yıl geçmesine karşın Hitler ve yandaşları bir türlü gündemden inmiyor. 30 Ocak Hitler'in başa geçişinin 80. yılıydı. Almanya 1933 seçimiyle bir Führer'e kavuşmuştu. İlk işi ideolojisine karşı çıkabilecekleri -ki bunlar aydınlardı- toplama kamplarına attırmak olur. Ardından sinagoglar yakılır, edebiyatçılar, bilim adamları ülkeyi terk etmeye zorlanır; savaş karşıtı kitaplar, profesör ve öğrencilerin alkışlarıyla ateşlere atılır. Olup bitenlere toplumun büyük kısmı suspus kalır. Yahudi mallarına el konur, kaçamayan 6 milyon Yahudi'nin sonu gaz odaları olur. Hitler ve şürekâsı Avusturya'ya el koyar, Polonya'ya saldırır. Avrupa'da 40 milyon insanın ölümüne neden olan insanlık tarihinin en büyük savaşı niçin Almanya'dan çıkmıştı? Hitler ve Nasyonal Sosyalistler niçin bu ülkede kısa sürede kabul görmüştü? Alman halkı 1933 ile 1945 arasında yapılanlara niçin ses çıkarmamıştı? Naziler Alman toplumun başına gökten zembille inmemiş, hiçbir şey aniden olmamıştı. Ülke o günlere yirmi, otuz yılda adım adım gelmişti. Alıştıra alıştıra. 1920'lerin başında kapağı Münih'e atan Hitler hazıra konmuştu! Çünkü o dönemde Almanya'da birilerine bir "Hitler" gerekliydi. Bizim bu ülkede yaşadıklarımız 1933'ten 80 yıl sonra birilerinin Nazileri hâlâ unutamadığının açık kanıtı!

Ancak kimileri var ki, sadece o "önder"in peşinden gitmeye devam etmiyor, Nazi kalıtlarını elde etmek için büyük paralar da yatırıyor. Bu gibileri Silahlanma Bakanı Albert Speer'in Nürnberg Mahkemesi'nde yargılanırken aldığı iki sayfalık notlara 10 bin doları rahatça verebiliyor. Auschwitz Kampı'nda ölümcül deneyler yapan Josef Mengele'nin günlüklerine 300 bin doları gözünü kırpmadan ödeyen de var! Hitler'in Propaganda Bakanı Goebbels'in yazdığı sayısız mektubun, kartpostalın, şiirin piyasa değeri bilinmiyor. Nazi "babaları"ndan günümüze kalan ilginç eşyalara özellikle ABD piyasasında rastlanıyor! Son yıllarda Rus zenginlerinin de bu pazara girdiği söyleniyor! 1938'de Almanya müttefik güçlerle Münih Sözleşmesi'ni imzalarken kullanılan yazı takımları, Hitler'in Berchtesgaden Tepeleri'ndeki "kartal yuvası" karargâhında duran yazı masası, salonunda asılı olduğu bilinen ve Dachau Toplama Kampı komutanlığının hediyesi, "Göl üzerinde uçan ördekler" tablosu müze depolarında... Savaş bitiminde Bavyera'ya giren ve bu "kartal yuvası"na el koyan Amerikan askerlerinin birçok eşyayı ülkesine götürdüğü bilinmekte. Goebbels'in Avusturya'ya kaçırmak için son anda binin üzerinde antika eşyayla doldurmuş olduğu ve Berchtesgaden istasyonunda harekete hazır bekleyen iki yük trenini Amerikalıların ele geçirdiği bilinir. Trenlerdeki eşyaların değeri o günlerde 600 milyon Rayh markı olarak hesaplanmıştı. Bir süre önce Der Spiegel dergisinin yazdığına göre müttefikler savaşın hemen ardından, Nazilerin yeraltı ve yerüstü depolarında beş milyona yakın sanat eserini ortaya çıkarmıştı. Hitler tümünü de savaştan sonra, "memleketim" dediği Linz'de inşa edeceği Führer Müzesi'ne götürecekti! Müttefikler, bu eserlerden bir kısmını üç yıl boyunca yapılan araştırmalar sonunda ortaya çıkarılan sahiplerine geri vermiş, geri kalanını da Bavyera eyalet hükümetine teslim etmiştir.

Günümüz Almanyasının ünlü müzelerinde Nazilerin 1933 ile 1945 yılları arasında el koymuş olduğu sayısız Yahudi malı ve işgal etmiş oldukları ülkelerden kaçırdığı değerli eşyalarla paha biçilmez sanat eserleri sergilenmiyor, hâlâ depolarda bekletiliyor. Savaş sonunda ele geçen sanat eserlerinin çoğu o yıllarda Münih'e götürülmüştü. Kentin ünlü Pinakothek Müzesi'ndeki çok ilginç kişisel eşyaların arasında Hitler'in dostu Eva Braun'a doğum günü hediyesi gümüş kol saati, Hermann Göring'in platin kravat iğnesi, altın kol düğmeleri, altın şampanya kadehleri de var. Bavyera eyaletinin tablo koleksiyonunda Nazilerden kalmış 4 bin 400 tablo ve 770 heykel neredeyse 70 yıldır sahiplerine geri verilmeyi bekliyor! Göring'in koleksiyonundan kalma bir taban halısı bugün başbakanlığı süslüyor. Aynı koleksiyondan bir duvar halısı Bonn-Petersberg'deki devlet konukevinde asılı. Nasyonal sosyalist antika hırsızı Hans Posse'nin deposunda ele geçirilmiş olan tarihi bir yazı masası da cumhurbaşkanının Berlin'deki çalışma ofisinde kullanılıyor! Birileri hesaplamış, Almanya'nın çeşitli müze depolarında bekleyen eserlerin kime ait olduğunu ortaya çıkarmak için yapılacak çalışmalar bugünkü hızla sürdürülürse en son eser 2585 yılında sahibinin mirasçısına teslim edilebilirmiş!

www.ahmet-arpad.de

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder